Во Хонгконг се пие специјален чај. И кога го кажуваме тоа, не мислиме само на вкусот и потеклото, туку и на цената.
Ексклузивниот локал Glassbelly Tea Lab се служи топол чај, од различни видови, од мирис на слива до Gold Needle Dian Hong, релативно нов црн чај од Јунан.
А тука е и чајот Rougui, кој потекнува од планината Вуџи. Најценет е чајот Niu Lan Keng Rougui, со малопродажна цена од 36.000 HKD или 4.560 долари за 25 грама или дури 184.615 долари за килограм.
За да ви биде појасно, уживањето во една шолја чај во овој ресторан чини 28.000 HKD (3.577 долари), пишува CNN Travel.
Подетално, мал сад со чај од 150-200 ml обично се прави со околу пет грама листови од чајот Rougui.
Аукциите на овој чај веќе долго време ги следат високите цени во Кина. Така што тоа не е нов тренд, но можеби не многу луѓе знаат за тоа. Имено, во 2002 година, 20 грама чај Da Hong Pao – исто така од планината Вуџи – беа продадени на аукција за 180.000 фемининби (или ренминби, јени), или 28.000 долари.
Исто така, во 2009 година, 100 грама зелен чај од Анхуи, наречен Тајпинг Хоукуи, беа продадени за 200.000 јени (31.300 долари).