Традиционален и здрав начин на вапсање јајца – искористете го кромидот!

Секоја година се смислува нов начин на бојадисување и украсување на јајцата. Покрај природните, има и пена за бричење, алуминиумска фолија…

Како што се наближува најсреќниот христијански празник, време е да размислиме како да бојадисаме јајца.

Ви предлагаме да се вратите на традицијата и да ги обоите во кромид. Тоа е природен начин, доколку украсите со листови или цветови, покрај убавата боја, ќе добиете и интересни дезени.

Состојки:

јајца
светилка
хулахопки
лисја, цвеќиња или кромид
1 лажичка сол
2 лажици оцет

Подготовка:

Избришете ги јајцата со влажна крпа, залепете лист или цвет. Ставете чорап и вратоврска. Кромидот исечкајте го на ситни парчиња, па во него виткајте го влажното јајце и ставете го во чорап и цврсто врзете го.

Во шерпата ставете еден ред кромид, па над кромидот наредете ги јајцата. Додадете оцет и истурете ладна вода. Гответе, па кога ќе зоврие, намалете ја топлината и варете уште 15 минути. Потоа извадете ги јајцата и оставете ги уште една минута, две, па извадете ги од чорапот. Премачкајте со масло.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e