Кое е најдоброто време да им ставате вода на растенијата во лето?

Во текот на летото и високите температури кои ја придружуваат оваа сезона, растенијата бараат посебна грижа.

Меѓу градинарите постои мислење дека во текот на летото, растенијата треба да се наводнуваат пообилно и поретко, не премалку и премногу често.

Без разлика дали вашите растенија се едногодишни или повеќегодишни, обидете се да ги полевате наутро за време на високите температури.

Утринското наводнување им дава на корените способност подобро да ја апсорбираат водата и им нуди на вашите растенија доволно влага за да го поминат денот без дополнителен стрес.

Ако немате време наутро, сосема е прифатливо да ги наводнувате растенијата навечер. Тогаш само грижете се за наводнување директно во зоната на коренот, а не во лисјата.

Кога станува збор за повеќегодишните растенија, тие имаат подлабок корен систем кој им овозможува да преживеат периоди на суша од една до друга сезона.

Исто така, растенијата ја апсорбираат водата преку корените, а не преку листовите, така што не мора да трошите вода на лисја кои изгледаат суви.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e