Наместо да ги продаваат јаболката по ниски цени, овоштарите почнаа да прават природен сок, грозјето за кое се уценети да го даваат по ниска цена го преработуваат по традицинални рецепти во здрав маџун. Новите времиња за земјоделците донесоа многу предизвици кон кои мора де се адаптираат а тоа е како ова нивно производство да се продаде и како да дојдат до потрошувачите. Денешната манифестација вкусот на традицијата е само еден од начините за комуникација со потрочувачите а се повеќе земјоделци почнуваат да ги користат и современите начини за контакт со потрошувачите преку социјалните мрежи.
Здруженијата сметаат дека со носењето на законите за слободна продажба од куќен праг секој кој ќе ги исполни минималните хигиенско технички услови многу лесно има свој готов производ со додадена вредност за кој му претстои најтешкиот пат а тоа како да стаса до потрошувачот.
Традиционалните рецепти на здрава храна и производи од руралните средини секојдневно почнуваат да се нудат преку социјалните мрежи до крајните купувачи а ваквите промоции се одлична можност да се запознаат лично и производителите.
Извор: Канал 5